Mythe

De mythe hoe de TSNATO-boom haar naam verkreeg

Al in de oudheid was de olijfboom een vereerde boom, gewijd aan de godin Pallas Athene. Volgens een Griekse mythe daagde de opper god Zeus zowel Poseidon als athene uit om geschenken te geven met als inzet de gunst van het schiereiland Attica. Poseidon slaat met zijn drietand op de grond en er verschijnt een paard.

Athene tovert een olijfboom. Zeus verkiest het geschenk van Athene. Hoe kon het ook anders met zo’n krijgshaftige godin die specialiste was in de rechtvaardige oorlogvoering en de daaruit voortvloeiende vrede? Bij Athene gaan oorlog en vrede hand in hand. Daarom kregen de winnaars op de oude Griekse spelen Olijftakken omgehangen en werden slingers gemaakt afkomstig uit de heilige olijfbossen van de Olympus.

Kransen van Olijftakken, naast die van laurierbladeren, tooiden de soldaten na hun overwinningen. Gezanten die vrede en bescherming kwamen afsmeken droegen vaak met wol omwikkelde Olijftakken bij zich. Het verhaal gaat dat na de verwoesting van de Atheense Akropolis door de Perzen (in 480 voor Christus) de heilige Olijfboom ter plekke weer uitliep.

Een goddelijk en hoopvol teken!